Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 10: Oikein-väärin -tehtävä

Lue teksti ja valitse, ovatko väittämät oikein vai väärin.

Näin suomalainen mökkeilee

Kesämökki, maapaikka, mökki, saaristo. Rakkaalla lapsella on monta eri nimeä. Ja kesämökki on erityisen rakas paikka monille suomalaisille. Suomessa on melkein puoli miljoonaa mökkiä, ja joka vuosi rakennetaan 4000 uutta mökkiä.


Kaikki kesäasunnot eivät ole mökkejä, osa on oikeita taloja. Kesämökissä on keskimäärin 73 neliömetriä. Monissa on sähkölämmitys, joten niissä voi asua myös syksyllä ja talvella. Ne eivät ole varsinaisia kesämökkejä, vaan vapaa-ajanasuntoja.


Työ- ja elinkeinoministeriön kesämökkibarometrin mukaan mökit muuttuvat koko ajan paremmiksi varustetasoltaan. Suurimmassa osassa mökeistä on jo televisio. Monissa mökeissä on myös jääkaappi. Suihku on edelleen harvinainen, mutta saunassa peseytymällä kesäloman voi viettää puhtaana.


Suuri osa kesämökeistä sijaitsee veden äärellä. Mökkejä on sekä järven että meren rannalla sekä joen varrella. Vain pieni osa mökeistä on metsässä ilman rantaa. Joka kymmenes mökki on saarella tai luodolla. Mökki sijaitsee tavallisemmin järven rannalla kuin meren rannalla. Hiukan yllättäen vain 17 prosenttia mökeistä on meren rannalla.


Kesämökit sijaitsevat epätasaisesti eri puolilla maata. Varsinais-Suomessa on melkein 50 000 mökkiä, Keski-Pohjanmaalla on taas vain 4000 mökkiä. Vesistön lähellä sijaitsevissa kunnissa on paljon mökkejä. Joissakin kunnissa mökkejä on niin paljon, että kuntien asukasmäärä saattaa kaksinkertaistua kesällä! Kuusamon kunnassa Koillismaalla on paljon mökkejä. Mökkejä on runsaasti myös Läntisellä Turunmaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Raaseporissa.


Suomalaiset viihtyvät mökillä. Tilastojen mukaan mökillä vietetään keskimäärin 75 päivää vuodessa. Se on aika paljon. Se johtuu siitä, että monet eläkeläiset viettävät mökillä huomattavasti enemmän aikaa kuin esimerkiksi työssäkäyvät.


Kaikki eivät kuitenkaan vain lomaile mökillä. Monien mökki sijaitsee kohtuullisen matkan päässä työpaikasta, joten he käyvät töissä mökiltä. Monet tekevät myös töitä mökillä. Niin sanottu etätyön tekeminen lisääntyy tulevaisuudessa koko ajan tietokoneiden ansiosta. Yhä useammalla mökillä on sähkö. Yhdeksässä mökissä kymmenestä on sähkö. Joka viides mökkiläinen käyttää internetin laajakaistaa. Se on jo suositumpi kuin DVD-soitin. Veden ja viemärin suhteen suomalaiset mökit eivät ole kovin nykyaikaisia. Noin joka toisessa mökissä on perinteinen ulkohuussi. Joissakin mökeissä on kompostikäymälä. Vain 16 prosentissa kaikista mökeistä on sisävessa.


Yhtä moneen mökkiin, 16 prosenttiin kaikista mökeistä, tulee juokseva vesi. Noin puolet mökkiläisistä saa talousvetensä kaivosta, mutta toinen puoli joutuu hakemaan sen kauempaa.


Tavallisin välimatka kodin ja kesämökin välillä on 60 kilometriä. Monet ajavat kyllä kauemmaksikin. 100, 200 tai jopa 1000 kilometriä on aivan tavallinen etäisyys. Yli puolet mökkeilijöistä sanoo, että kustannukset eivät vaikuta mökille menoon. Useimmille mökeille pääsee autolla pihaan saakka. Vain joihinkin mökkeihin kuljetaan veneellä. Sillä ajetaan järvessä tai meressä. Ruokakauppaan on mökiltä matkaa keskimäärin 11 kilometriä.


Suurin osa mökkien omistajista on yli 60-vuotiaita. Mökillä käyvät monet muut ihmiset kuin niiden omistajat. Sukulaiset ja ystävät kyläilevät mökeillä. Jokaista mökkiä käyttää keskimäärin neljä ihmistä. Ja kolme miljoonaa suomalaista viettää mökkielämää ainakin lyhyen aikaa joka kesä.


Lähde: Selkouutiset 7.7.2009. Muokattu Maria Österlundin tekstistä