Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 6: Monivalintatehtävä

Lue oheinen teksti ja valitse sen jälkeen oikea vaihtoehto.

Ihastuminen on osittain kemiaa

Kemialla on paljon tekemistä asian kanssa, kun ihmiset ihastuvat toisiinsa. Hormonit ja muut aineet alkavat vaikuttaa ihastuneen ihmisen kehossa. Ihastunut ihminen ajattelee ja käyttäytyy tavanomaisesta poikkeavasti.


Ihastunut henkilö ei välttämättä muista aiempia huonoja kokemuksia. Hän ei näe ihastumisen kohteessaan lainkaan huonoja puolia, vaan ainoastaan hyvät. Hän ei ehkä huomaa muutakaan ympärillään tapahtuvaa.


Juuri ihastuneen ihmisen aivokuva muistuttaa tutkijoiden mukaan lapsen saaneen äidin aivokuvaa.


– Vaikka ihastuneella ihmisellä on monenlaisia oireita, ei häntä kuitenkaan voi nimittää sairaaksi, psykiatri ja tutkija Timo Partonen toteaa. Ihastuneenakin ihminen hoitaa yleensä arkipäivän asiansa, hän lisää.


Jotta ihminen voisi ihastua, täytyy hänen ensinnäkin tavata joku kiinnostava ihminen. Englannissa ja Skotlannissa tutkijat ovat selvittäneet, kuinka keho ja kasvot toimivat, kun ihminen näkee jotain kaunista ja ihastuttavaa. Kun kyseessä on nainen, tavallinen ruumiinrakenne viehättää eniten. Sekä laiha että tukeva ovat vähemmän puoleensavetäviä.


Miehen kehossa taas keskiruumiin ja rinnanympäryksen suhde on tärkeä.


– Mies, jolla on voimakas yläruumis, näyttää vahvalta. Naisen mielestä sellainen mies on puoleensavetävä. Ehkä naiset tuntevat olonsa turvalliseksi vahvan miehen seurassa, Partonen pohtii.


Silmät, poskipäät ja leuka ovat kasvoissa tärkeitä asioita. Tavallista suuremmat silmät näyttävät kauniilta.


Ihmiset rakastuvat helpommin, jos heitä yhdistää jokin merkittävä kokemus. Se saa heidän sydämensä lyömään tavallista nopeammin ja veren täyttymään adrenaliinista. Serotoniini on keskushermostossa esiintyvä aine, jota myös tarvitaan ihastumiseen. Keväällä auringonvalo nostaa serotoniinin määrää veressä.


– Siitä syystä keväällä on ehkä hepompi ihastua kuin talven pimeydessä, Partonen sanoo.


Aivan samoin kuin näytämme erilaisilta ja olemme lahjakkaita eri asioissa, käyttäydymme myös ihastuneina eri tavoin. Toisilla ihastuminen näkyy voimakkaana, toisilla laimeampana. Jotkut ihastuvat usein, jopa kymmeniä kertoja elämänsä aikana. Joku toinen taas ihastuu vain pari kertaa.


Kun ihminen on valmis ihastumiseen, kehon kemia muuttuu. Ihminen tuntee itsensä onnelliseksi ja hehkuu lämpöä ihastuksen kohdettaan kohtaan. Sen jälkeen ihastuminen muuttuu joko vakavammaksi tai loppuu. Ihastumisen ensihuuma kestää vuoden verran, sen jälkeen kehon kemiallinen tila palaa normaaliksi.


– Ihastuminen on osittain kemiaa, mutta rakkaudessa on kyse enemmänkin psykologiasta. Rakkauden mitta on se, kuinka hyvin kahden ihmisen persoonallisuudet ja mielipiteet sopivat yhteen ja kuinka hyvin he kohtelevat toisiaan.


Muokattu Maria Österlundin artikkelista, Selkouutiset 23.6.2009