Erottaminen koulusta

Oppilaan erottaminen koulusta on viimeinen toimenpide, jota edeltää opettajan ja oppilaan / perheen välinen keskustelu, johtokunnan mielipiteen kuuleminen sekä mahdollinen varoitus ja / tai koeaika. Erottaminen koulusta tulee kysymykseen, jos oppilas vaarantaa teoillaan ja käytöksellään toisten oppilaiden yksityisyyttä, terveyttä tms. Toistuva koulukiusaaminen voi myös johtaa erottamiseen, ellei tilannetta muilla toimenpiteillä saada hallintaan. Epäselvyyksien välttämiseksi koulun järjestyssääntöihin on hyvä kirjata erottamiseen johtavat syyt.

Opettajan työsuhde voidaan joutua purkamaan, jos opetusryhmien määrä vähenee. Irtisanotaanko tällöin opettaja, joka viimeksi on aloittanut koulussa vai automaattisesti se, jonka ryhmä lakkautetaan, joudutaan päättämään asianosaisten ja johtokunnan kanssa.

Koulun johtokunta voi erottaa opettajan pätevistä syistä, esim. jos opettaja ei valmistele oppituntejaan, hän ei sovellu työhön tai hänen käytöksensä on opettajalle sopimatonta.