Kirjasto

Suomi-koulun oma kirjasto edistää oppilaiden lukuharrastusta. Usein kirjasto on saanut alkunsa lahjoituskirjoista, joiden lisäksi hankitaan säännöllisesti uusia lasten- ja nuortenkirjoja.

Uusia kirjoja saavat vuosittain ilmaiseksi ne koulut, jotka ovat jäseninä Suomi-Seurassa. Myös Suomi-koulujen tuki ry on jakanut lasten- ja nuortenkirjoja jäsenkouluilleen, ja nämä ovat osallistuneet Suomi-koulujen yhteiseen lukupiiriin.

Jos kirjoja on runsaasti, voi olla mielekästä valita kirjastonhoitaja, jonka tehtävät määritellään kirjallisesti. Hän seuraa kirjojen lainaamista ja palauttamista, ohjaa oppilaita opettajan kanssa lainaamisessa ja voi toimia myös kirjavinkkaajana.

Säännölliset lukutempaukset lisäävät lainausten määrää ja sitä kautta suomenkielisen kirjallisuuden tuntemusta. Koulussa voidaan järjestää lukupiiri, lukukilpailu, lempikirjan esittely tai kutsua kirjailijoita kylään. Kirjailijavierailuja varten voi anoa varoja Suomi-Seuralta (ks. apurahat ) tai maassa toimivilta ystävyysseuroilta. Jos kirjailija voidaan lähettää useampaan saman maan kouluun, avustuksen saaminen on todennäköisempää.

Vantaan kaupungin kirjastotoimi on aloittanut ulkomailla asuville lapsiperheille suunnatun HelMet maailmalla eli HelMa-palvelun. Pääkaupunkiseudun kirjastot muodostavat yhdessä HelMet-kirjaston, jolla on laajat kokoelmat ja yhteinen aineistohaku internetissä (www.helmet.fi). Nämä kokoelmat ovat nyt myös ulkomailla asuvien perheiden ulottuvilla.

HelMet-kirjastoissa voi lukea myös yli 80 lehteä virtuaalisesti. Lehtipalvelu ePressin avulla voi etsiä vaivattomasti tietoa ajankohtaisista asioista, ja se toimii myös oivana hakukoneena. Ks. www.epress.fi

Ks. Vuoden kirjailija -palkinto