Lakkauttaminen (koulun)

Koulun lakkauttaminen tulee ajankohtaiseksi, jos alueelta ei enää löydy uusia oppilaita ja / tai jo koulua käyvistä ei saada kuuden oppilaan ryhmää. Oppilasmäärät vaihtelevat vuodesta toiseen varsinkin niissä kouluissa, joissa oppilaiden perheet asuvat maassa väliaikaisesti ja perheiden muutot ovat hyvinkin yleisiä.

Koulua ei kannata lakkauttaa heti, kun tällainen tilanne tulee. Jo yhden välivuoden jälkeen alle kolmevuotiaista saattaa nousta uusia oppilaita, tai paikkakunnalle voi muuttaa uusia perheitä. Koulun tilejä ei tässä tapauksessa heti lopeteta, mutta toiminnan hiipumisesta ilmoitetaan Suomi-Seuralle ja Suomi-koulujen tuki ry:lle. On myös huolehdittava siitä, että tiliselvitykset Suomi-Seuran kautta saaduista toiminta-avustuksista on toimitettu asianmukaisesti.

Koulun lakkauttamisesta päätetään vuosikokouksessa tai ylimääräisessä kokouksessa sääntöjen määräämällä tavalla. Koulun varojen lahjoittamisesta ”Suomi-koulua vastaavaan tarkoitukseen“ mainitaan usein säännöissä. Jos näin ei ole, lopettamisesta päättävä kokous sopii, miten jäljellä olevat rahat käytetään. Mielekästä on lahjoittaa rahat saman maan muiden Suomi-koulujen käyttöön. Koulun lakkauttamisesta tulee ilmoittaa Suomi-Seuralle ja Suomi-koulujen tuki ry:lle.

Ks. Arkisto