Oppilasrekisteri

Kun perhe ilmoittaa lapsensa Suomi-kouluun, oppilaasta halutaan yhteystietojen lisäksi opettajalle tärkeää tietoa:

– Mitä kieliä oppilas puhuu kotona ja mitä kieltä kenenkin kanssa?

– Mikä on oppilaan vahvin kieli, mikä kieli tarvitsee tukea?

– Onko oppilaalla jokin sairaus/säännöllinen lääkitys tms?

– Onko oppilaalla diagnosoituja erityisopetuksen tarpeita (keskittymisvaikeuksia, lukihäiriötä tms.).

Nämä tiedot auttavat opettajaa opetusohjelman laatimisessa sekä opetuksen arvioinnissa.

Tärkeä tieto tapaturmien tai muiden yllättävien tapausten varalta on kännykkänumero, josta tavoitetaan oppilaan kouluun tuonut henkilö. Vaikka opetusta annetaan useimmiten sisätiloissa, joissa onnettomuusriski on suhteellisen pieni, aina jotain voi tapahtua. Esimerkiksi jo tuolin kanssa kaatuminen voi aiheuttaa sairaalamatkan, jolle oppilas mieluiten haluaa mukaan äidin/isän.

Oppilastietojen kokoamisessa ja säilyttämisessä pitää noudattaa maan lakeja. Esim. Isossa-Britanniassa on Data Protection Act, joka antaa tarkat määräykset siitä, miten henkilörekistereiden kanssa tulee menetellä. Suomessa on voimassa tietosuojalaki, jota valvoo tietosuojavaltuutettu.

Ks. myös Vaitiolovelvollisuus