logo
OPS-suositus

Rikostausta (opettajan taustan selvittäminen)

Joissakin maissa on voimassa laki, joka edellyttää mm. opettajien rikostaustan selvittämistä ennen kuin he voivat työskennellä lasten kanssa. Näin on esimerkiksi Suomessa (Laki 504/2002 Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittäminen) ja Isossa-Britanniassa (Vetting and Barring Scheme, Home Office).

Isossa-Britanniassa opettajien pitää täyttää ns. Criminal Records Bureau -lomake, jolla selvitetään, onko opettajalla aikaisempia tuomioita. Suomi-koulujen ei ole kuitenkaan pakko teettää tätä tutkimusta, koska kontaktiaika lasten kanssa on pienempi kuin kaksi tuntia viikossa. Mutta esim. St Albansin Suomi-koulu saa nämä tutkimukset ilmaiseksi paikallisten Hertfordshiren opetusviranomaisten kautta, joten kaikki opettajat (myös aikuisryhmien opet) ja vapaaehtoiset täyttävät lomakkeet ja saavat selvityksen, josta tulee kopio itselle sekä työnantajalle (koululle).

Kannattaa selvittää asuinmaan laki tässäkin asissa ja toimia sen mukaan. Joka tapauksessa koululla olisi hyvä olla jonkinlaiset ohjeet tai yleiset suuntaviivat paperilla siitä, miten taataan lasten kaikinpuolinen turvallisuus Suomi-koulussa.

Takaisin hakemistoon

Liity jäseneksemme
Järjestöön voivat liittyä kaikki maailmalla toimivat Suomi-koulut.
LIITY