Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 12: oikein-väärin-tehtävä

Lue oheinen teksti ja valitse, ovatko väittämät oikein vai väärin.

Batiikki on indonesialaista kangastaidetta

Batiikki on vanha kankaan värjäämiseen käytetty menetelmä. Aasiassa sijaitseva Indonesia on kuuluisa batiikkikankaistaan. Batiikin tekeminen perustuu siihen, että ensin joihinkin kohtiin kangasta levitetään vahaa. Sen jälkeen kangas huuhdellaan väriaineessa. Huuhtelussa väri tarttuu vain niihin kohtiin, joissa ei ole vahaa. Mitä useampaa väriä työssä on, sitä useampi pesukerta tarvitaan. Aidossa batiikkikankaassa kuvio näkyy kankaan molemmilla puolilla.


Batiikkikankaat ovat kestäviä ja pestäviä. Vuosisatojen kuluessa indonesialaiset ovat kehittäneet omalle maalleen tyypillisen tavan värjätä kangasta. Vahaa piirretään kankaalle tarkasti pienellä kynällä. Kynää nimitetään cantingiksi. Se on indonesian kieltä ja tarkoittaa kaunista.


Kaunista on myös kynän jälki kankaalla. Aasialaisilla ihmisillä on taito tehdä tarkkaa työtä käsillään. Batiikkitaulujen yksityiskohdat ovat pieniä pisteitä ja väripintoja. Suosittuja kuvioita ovat kotkansiivet sekä lehdet, kukat ja muut kasviaiheet. Erilaisia batiikkikuvioita on tuhansia. Ennen batiikkitöiden värit saatiin luonnosta. Nykyisin alkuperäiset värit on korvattu jo tehtaissa valmistetuilla väriaineilla.


Batiikkitöiden tekeminen on satoja vuosia vanhaa perinnettä. Ennen kutominen ja värjäys olivat naisten työtä. Kankaan käsittelijät eivät saaneet puhua työtä tehdessään. Batiikkivaatteet kertovat käyttäjästään sukupuolen ja aseman yhteiskunnassa. Punainen on nuoren naisen vaatteen väri, sinistä käyttävät keski-ikäiset, ja tummat värit on tarkoitettu vanhuksille.


Osa Jaavan saaren vanhoista kaupungeista on keskittynyt batiikkiperinteen vaalimiseen. Batiikista valmistetaan kankaita, vaatteita, laukkuja, kukkaroita, leluja ja sisustustekstiilejä. Oma lajinsa ovat batiikkimenetelmällä tehdyt taulut, joita batiikkitaiteilijat tekevät. Nykyisin monet batiikkitaiteilijat ovat miehiä.


Jaavan saarella on useita taidekouluja, joissa opetetaan batiikkityötä perinteisin menetelmin. - Saavuttaakseen mestarin arvon on tehtävä batiikkitaidetta kymmenen vuotta, Anton Triono sanoo. Hän työskentelee batiikkitaiteen opettajana ja taiteilijana.


Valitettavasti kaupungilla näkee enää yhä harvemmin ihmisiä, jotka ovat pukeutuneet batiikkivaatteisiin. Yhä useammat haluavat näyttää amerikkalaisilta farkuissa ja t-paidoissa. Maaseudulla batiikkivaatteet ovat vielä yleisiä. Kuumassa ilmassa batiikkikangas on kätevä ja vilpoinen. Se kuivuu nopeasti ja tuntuu iholla mukavalta. Pienet vauvatkin kääräistään batiikkiin.


Lähde: Selkouutiset: 12/2001, teksti: Brita Nummi