Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 18: Täydennystehtävät

Alla on kaksi sisällöltään samanlaista tekstiä. Täydennä jälkimmäisen tekstin aukot sopivilla sanoilla ensimmäisen tekstin perusteella (1-2 sanaa / aukko). Jos vastauksesi sisältää ääkkösiä, voit käyttää tarvittaessa niiden syöttämiseen tehtävän alla olevia ä- ja ö-painikkeita. Kun olet valmis, paina lopuksi Tarkista.
1. teksti

Kansanlauluja on laulettu Suomessa tuhansien vuosien ajan. Perimätietomme on säilynyt sukupolvelta toiselle laulettuna, koska ei ole ollut kirjoitusvälineitä.


Kansanlaulut ovat usein tarinoita, mutta niiden perimmäisin tarkoitus on tunteiden ilmaiseminen. Erityisesti naiset ovat kokeneet laulut tärkeiksi, koska niiden kautta pystytään käsittelemään erilaisia tunnetiloja. Kansanrunokokoelma Kanteletar sisältää pääasiassa naisten lauluja erilaisista aiheista. Tuskin miehetkään ovat selvinneet ilman lauluja.


Mikään ei varmaankaan voita niitä tunteita, joita laulut Taivas on sininen ja valkoinen ja Karjalan kunnailla meissä suomalaisissa herättävät: niissä kuuluu sukupolvien kaipaus menneeseen, nuoruuteen ja menetettyyn aikaan. Säkkijärven polkka taas tunnetaan lähes kautta maailman suomalaisen reippauden merkkinä.


Vaikka kansanlauluja lauletaan vieläkin ympäri maailman, ns. maailmanmusiikki yleistyy koko ajan. Se ottaa vaikutteita eri maiden kansanmusiikeista, sekä melodioista että tavasta musisoida. Käytetyintä on varmaankin irlantilainen kansanmusiikki, mutta Suomessa katusoittajat soittavat ehkä eniten eteläamerikkalaistyyppistä musiikkia.


Muokattu Miina Rantasen tekstistä2. teksti

Suomessa kansanlaulut säilyivät vuosituhansien ajan, vaikka niitä ei voitu muistiin.


Kansanlaulujen tarinat ovat viihdyttäneet, mutta ensisijaisesti ne ovat kuitenkin ilmaisseet . Varsinkin naisille ne olivat : niiden kautta naiset pystyivät käsittelemään sekä ilojaan että . Eriaiheisia naisten lauluja voi lukea .


Monet kansanlaulut herättävät suomalaisissa edelleenkin hyvin voimakkaita tunteita. Monissa, kaikille suomalaisille tutuissa lauluissa, lauletaan usein ihmisen kaipuusta menneisiin aikoihin, mutta on myös lauluja kuten Säkkijärven polkka.


Kansanlaulujen sijasta nykyään yhä enemmän ns. maailmanmusiikkia. Mutta siihenkin eri maiden kansanmusiikki paljon.