Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 19: Avoimet kysymykset

Lue seuraava teksti ja vastaa kysymyksiin, jotka eivät välttämättä etene tekstinmukaisessa järjestyksessä. Vertaa lopuksi omia vastauksiasi mallivastauksiin.

Hyvät tavat veivät brittimatkustajat kuolemaan

Kohteliaisuus koitui Titanicin brittimatkustajille kuolemaksi, tutkijat uskovat. Säntilliset britit jonottivat kuuliaisesti pelastusveneisiin, kun amerikkalaiset taas raivasivat tiensä ihmismassojen läpi kyynärpäätaktiikalla.Amerikkalaisessa kulttuurissa oli enemmän kyse yksilöllisyydestä, ja sen aikakauden brittikulttuurissa puolestaan herrasmiesmäisestä käytöksestä, kertoi australialainen tutkija David Savage Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.


Savage on tutkinut 1900-luvun merionnettomuuksia ja sitä, kuinka ihmiset reagoivat tilanteissa, joissa on kysymys elämästä ja kuolemasta. Hänen mukaansa brittien kohteliaasta käyttäytymisestä on useita silminnäkijäkuvauksia.Esimerkiksi eräs varakas herra oli laittanut vaimonsa pelastusveneeseen, mennyt alas hyttiinsä ja pukenut ylleen smokin. Sitten hän oli kavunnut takaisin ylös ja alkanut tupakoida. ”Ajatus oli, että jos kuolen, voin yhtä hyvin kuolla herrasmiehenä ja hyvin pukeutuneena”, Savage kertoi. Kapteeni Edward John Smith oli puolestaan huutanut laivan upotessa ”Olkaa brittejä, pojat, olkaa brittejä”.


Amerikkalaiset selvisivät Savagen mukaan 8,5 prosenttia suuremmalla todennäköisyydellä onnettomuudesta kuin muiden maiden kansalaiset. Brittien todennäköisyys selvitä oli seitsemän prosenttia pienempi. Savage sanoo, ettei amerikkalaisten etuilusta ole kuitenkaan vedenpitäviä todisteita. ”Mutta merkittävästi suurempi osa heistä selvisi, ja siihen täytyy olla jokin syy”, hän sanoi brittilehti The Independentille. Myös muulla kuin kansalaisuudella oli merkitystä: parhaat mahdollisuudet selvitä oli naisilla, jotka matkustivat lasten kanssa ykkösluokassa, Savage kertoi.


Titanic upposi neitsytmatkallaan vuonna 1912, kun se törmäsi jäävuoreen. Yli 1500 ihmistä kuoli loistoristeilijän vajottua hyiseen veteen.Helsingin Sanomat 23.01.2009

1. Mitä asioita David Savage on tutkinut. (Mainitse 2 asiaa.)


2. Mitä suuronnettomuutta artikkeli käsittelee?


3. Milloin kyseinen onnettomuus tapahtui?


4. Mikä oli onnettomuuden syy?


5. Miten David Savage selittää sen, että onnettomuudessa kuoli erityisen paljon brittejä?


6. Miten Savage selittää sen, että amerikkalaisista selvisi onnettomuudessa merkittävästi suurempi osa kuin muiden maiden kansalaisista?


7. Millaisia kulttuurieroja David Savage näkee onnettomuuden ajankohtana amerikkalaisen ja brittiläisen kulttuurin välillä?


8. Keillä oli parhaat mahdollisuudet pelastua onnettomuudesta?
Tutustu mallivastauksiin (aukeaa uuteen ikkunaan)