Tekstin ymmärtäminen

Tehtävä 8: Oikein - väärin -tehtävä

Lue teksti ja valitse, ovatko väittämät oikein vai väärin.

Mummo suolla ja karhu mättään takana

Eräs ystäväni kertoi: ”Yksi minun sukulaiseni kertoi ihan tosi jutun, jonka hän oli kuullut eräältä helikopterilentäjältä. Se tapahtui varmaan jossain Oulun lähellä. Oli oikein kaunis päivä ja lentäjä oli palaamassa työkeikalta. Hän kaarteli helikopterillaan aika matalalta suon laitaa pitkin. Yhtäkkiä lentäjä huomasi karhuperheen ison suon keskellä. Siinä oli kaksi mahtavankokoista karhua ja pari pientä pentua. Mutta sitten hän huomasi muutakin: samalla suolla, ihan lähellä karhuja näkyi jotain punaista. Ensin se oli paikallaan, mutta alkoi sitten liikkua. Karhut nostivat kuonojaan ja murisivat vihaisesti. Lentäjä palasi takaisin ja kaarsi uudelleen ohi oikein matalalta. Ja mitä hän näkikään: siellähän oli huivipäinen mummo keräämässä marjoja mättään toisella puolella! Ja aivan karhujen lähellä! Onneksi helikopterin ääni sai karhut pötkimään pakoon metsään toiselle puolelle suota. Mummo ei huomannut karhuja ollenkaan. Hän riisui huivinsa ja heilutti sillä iloisesti helikopterille.”


Tästä kaupunkilegendasta on olemassa useita eri versioita eri puolilla maata. Tarinoille yhteistä on se, että niissä lentokone tai helikopteri ja varsinkin sen lentäjä ovat tärkeässä roolissa. Tarinaan voi liittyä erilaisissa tehtävissä olevia lentokoneita, ja joissakin versioissa lentokoneen tilalla on pelastushelikopteri. Esimerkiksi Oulun alueella tarinassa on usein mukana pelastushelikopteri Sepe.


Metsästäjien yhdistyksen edustaja on haastatellut joitakin näistä lentäjistä, joiden mukaan petoja olisi nähty kaupungin lähellä, eikä vielä yksikään lentäjä ole vahvistanut kertomusta. Yleensä suurpetojen havaitseminen lentokoneesta on erittäin vaikeaa. Monet kokeneetkaan lentäjät eivät ole koskaan onnistuneet näkemään suurpetoa lentokoneesta tai helikopterista käsin.


Lähde: http://www.suurpedot.fi/page.asp?Section=58&Item=617