Lukupiiri

Lukupiiri 2018 on alkanut. Se on perustettu Helena Prihan lahjoitusvaroin. Suomi-koulut hakivat lukupiiriin mukaan kevään ja kesän 2018 aikana. Kaikki ajallaan ilmoittautuneet koulut saivat kouluihinsa noin 5-15 suomalaista lasten- ja nuortenkirjaa. Lasten ja nuortenkirjojen hankinnassa avustivat Äidinkielenopettajain liiton toiminnanjohtaja Anne Helttunen sekä Hyvinkään kirjaston kirjavinkkari Ilona Savolainen.

Lukupiirin ohjeita:

• Voitte lukea kirjoja yhdessä luokassa tai antaa kirjoja kotiin luettavaksi (huolehtikaa palautuksesta).
  • Vaikeampilukuisia kirjoja kannattaa lukea yhdessä – sanoja ja lauseita selventäen ja pohtien…
  • Kirjoja voi lukea useamman kerran saman porukan kanssa.
  • Kirjojen tekstejä voi käyttää mallina ja runkona oman kirjoittamisen harjoitteluun tai esimerkiksi eri sanaluokkien sanojen “metsästämiseen”.
  • Kirjan teksteistä voi tehdä aukkotehtäviä (suullisiin tai kirjallisiin harjoituksiin).
  • Kirjoja voi pyytää lukemaan ääneen esimerkiksi puhelimen äänitystoimintoon tai vastaavaan – lapset pitävät siitä kun saa hieman “leikkiä teknologialla”.
  • Kirjojen tarinoista voi tehdä lyhyitä näytelmiä tai omia lyhyitä videoita. Kirjan tapahtumia voi piirtää, näytellä tai dramatisoida – mielikuvitusta voi käyttää hyvin monella tapaa.
Suomi-koulujen tuki ry. haluaisi kirjoista oppilaiden tuotoksia. Nämä tuotokset voivat olla em. mainittuja lasten ja nuorten tekemiä töitä.
Kuvat, videonpätkät, skannaukset, tekstit kirjoista voi lähettää: puheenjohtaja.suomikoulut@gmail.com.
Lähetyksessä tulee mainita a) mikä kirja on kyseessä b) minkä ikäiset lapset kirjaa käsittelivät ja c) mitä tuotoksessa on kuvattu (jos siitä ei saa selvää, nuorimmat oppilaat).
Opettaja voi myös kirjoittaa oppilaiden arvioita kirjoista keskustelujen jälkeen, jos lapset eivät vielä osaa itse kirjoittaa.
Kirjat jäävät kuhunkin kouluun – kirjojen kulku ja postitus eri puolille maailmaa niiden käytön jälkeen olisi turhan kallista.
Hyviä lukuhetkiä toivotellen,
Suomi-koulujen tuki ry.:n hallitus
Aikaisemmat lukupiirit

Lukupiirin kirjat ovat Suomi-koulujen tuki ry:n Suomi-kouluille lahjoittamia kirjoja. Oppilaat kirjoittavat niistä omia ajatuksiaan ja arvioita, jotka tulevat luettavaksi Lukupiirin sivuille sitä mukaa kuin niitä saadaan kouluista.

Lue kokemuksia ja arvioita lukupiiritoiminnasta Lukupiiriprojekti Hanian Suomi-koulussa (pdf).

Kaikki kirjoihin liittyvät tekstit ovat tervetulleita: lähetä ne osoitteella eini.mantyla@iki.fi.

Myös muista kirjoista – tai mistä vain – voi kirjoittaa ja lähettää tekstit yllä olevaan osoitteeseen. Niiden paikka on sivulla Juttuja muista kirjoista.

Lukupiiriterveisiä kouluista